• Välkommen till Gamla Folkskolan- NyborgJägare AB
Fri frakt vid 1000:-

Vanliga frågor

Hur kan jag betala i butiken?

Du kan betala säkert i butiken med Swish.


Hur lång är leveranstiden?

Vår vanliga leveranstid är mellan 2 - 7 arbetsdagar. OBS! Beställningar som har lagts torsdag-söndag skickas tidigast  måndagen efter. Vi skickar växter må-on för att de ska komma fram så snabbt som möjligt och inte fastna på vägen.


När skickas mina förbeställda växter, lökar och knölar?

På produktsidan anges det datum vi tidigast förväntas få in produkterna eller när vi kan börja skicka ut dem. Dessa datum är ungefärliga och påverkas av temperaturer, skördetid samt leveranser till oss. Vi skickar alltid ut varorna under den period de ska planteras. Vi skickar först till kunder i landets södra delar som behöver plantera tidigast. Om du har beställt barrotade rosor och blomsterlökar skickar vi dem tillsammans när rosorna är i lager. Detsamma gäller för dahlior och fröer.


Kan jag lägga till/ta bort produkter från min beställning?

Maila oss på [email protected] så hjälper vi dig. 


Var är min beställning?

Kontakta oss om du inte har fått orderbekräftelse eller om din beställning inte har kommit inom 7 arbetsdagar.


Kan jag beställa utanför Sverige?

Kontakta oss på [email protected] om du vill beställa från annat land.


Hur beställer jag buketter?

Vi erbjuder endast buketter med blommor vi odlat själva i säsong. Läs mer här om hur du kan beställa. Vill du komma och plocka själv- kontakta oss så fixar vi det.


Hur länge kan jag förvara blomsterlökar och knölar innan jag planterar dem?

Blomsterlökar och knölar är levande växtmaterial och kan torka eller drabbas av mögel. När du mottagit din leverans- öppna påsarna, kontrollera att lökarna är ok, ställ dem luftigt, mörkt och svalt och plantera små lökar som torkar snabbt så snart som möjligt. Narcisser vill få tid till att rota sig och vill också komma i jord så snart som möjligt. Tulpanlökar kan om de förvaras rätt planteras senare. Lökar kan få lättare ytliga skador av stötar under skördeprocessen, och tulpaner kan ibland sakna det yttersta torra höljet, men det påverkar inte kvaliteten.  Dahliaknölar får inte utsättas för minusgrader, ranunkel- och anemonknölar är tåliga men vill förvaras mörkt och svalt.


När kan jag beställa barrotade rosor?

Barrotade rosor kan beställas när som helst på året, men vi skickar dem endast under perioderna mars-april samt oktober-november, det ska inte vara för kallt eller för varmt. Vi skickar växter i kruka endast i undantagsfall, detta för miljöns skull. Kontakta oss om du har frågor om detta. 


Hur planterar jag barrotade rosor?

Vi erbjuder barrotade rosor som skickas under perioderna mars-april samt i mitten av okt-nov. Direkt när paketet ankommit behöver det hämtas ut och rosorna planteras enligt anvisningarna här. Kontrollera att paketet och rosorna inte har skadats under transporten. Kontakta oss direkt om så är fallet. 

1. Förbered gärna planteringsstället innan leveransen kommer, ju snabbare rosen får komma på plats, desto bättre förutsättningar för en frisk och hälsosam ros. Om du inte kan plantera direkt kan du tillfälligt 'jordslå' rosorna- förvara dem i lagom fuktig jord på frostfri plats för att undvika att rötterna torkar ut.

2. Låt rötterna stå i vatten eller i en hink med lervälling en stund innan du planterar. Välj en god växtplats med lagom sol, ljus och luft för sorten och gräv en rejäl grop om ca 50x 50 cm, inte för nära en vägg eller under utskjutande tak. Om du ersätter en tidigare planterad ros byter du ut jorden, om du har en bra jord behöver du inte tillföra något extra i gropen, om jorden är av mindre god kvalitet kan du blanda upp den med kvalitetsjord från påse eller väl förmultnad kompost från din trädgård. 

3. Plantera rosen med förädlingsstället (där rosen är okulerad- ser ofta ut som en knöl där rot och stam möts) minst 10 cm under jord. Se till att du vattnar ordentligt i gropen under planteringsprocessen och att jorden sluter om rosen så att inga luftfickor bildats. 

4. Innan rosen är etablerad behöver den passas lite extra med vatten, vattna ordentligt men inte alltför ofta, låt den inte torka ut. Gödsla den som dina andra rosor under våren och eventuellt lite extra tillskott under sommaren för en ros med kontinuerlig eller remonterande blomning, dock inte för sent under säsongen, rosen ska hinna avmogna och förbereda sig för vintern. De flesta rosodlare har mycket god information om skötsel av rosor. Se gärna på David Austin Roses filmer om plantering och beskärning, eller besök Svenska Rosensällskapets informativa sidor där det finns mer ingående information om plantering och skötsel. Lycka till!


Företagskund- hur fungerar det?

Det fungerar utmärkt. Vi levererar till florister, trädgårdsanläggare och butiker. Kontakta oss för mer information.  [email protected]


Kan jag få hjälp med min trädgård?

Vi designar, anlägger och sköter trädgårdar. Vi samarbetar med trädgårdsdesigners, andra trädgårdsmästare och anläggare för bästa resultat. Vill du utvecklas som odlare, få hjälp att anlägga en hållbar och pollinatörvänlig trädgård eller vill veta mer om en växt passar i din trädgård hjälper vi gärna till. Kontakta oss för referenser. 


Var finns er plantskola och ramverkstad?

Vi finns i vackra Kullabygden, i en by strax utanför Höganäs, i nordvästra Skåne. Plantskolan är öppen vår och sommar, beställningar kan hämtas på plats året runt. Se karta här.


Hur kan jag kontakta er?

Vi nås på [email protected] eller telefon 070 742 71 43, ramverkstaden 070 4926 007. Om vi inte svarar så återkommer vi så snart vi kan.